0%
Le Beauvaisis
2012 - Paris, France

Major reconfiguration of a former grain warehouse conversion to office building

11 rue de Cambrai, Parc du Pont de Flandres, Paris 19e

Winner of the 2014 ArchiDesignClub Awards in the Rehabilitation - Reconfiguration category

In the 19th century, Le Beauvaisis was connected to the Saint-Denis canal and was used to store raw materials that were transported by barge. It was then transformed into business premises and served as a showcase for the Yves Saint-Laurent Museum, and later as a showcase for the Cristalleries d'Arques.

This major renovation project involved demolishing the old structure (only the historic facades and part of the original timber structure were kept), creating 7 above-ground levels and 2 basement levels, along with a central full-height atrium, topped with a glass roof which lets daylight into all the building’s floors right down to the first basement level.

In 2012 Le Beauvaisis was the first building in Paris to receive Parisian BBC Renovation certification (low consumption building) for a renovation programme.
Complementary infos
DEVELOPER Icade Parc Tertiaire

MANAGEMENT CONTRACTOR Icade Promotion Tertiaire

ASSISTANT HIGH ENVIRONNEMENTAL QUALITY IOSIS Conseil

ARCHITECT | SITE MANAGEMENT CALQ

STUDY OFFICES Somete | Sipec | CEEF | Impedance | CASSO

GENERAL CONTRACTOR

AREA 13,300 sqm.

WORK COSTS €28 M

STATUS Completion in 2012

ENVIRONNEMENTAL PROFILE HQE® construction - Exceptional | HQE® operation - Exceptional | BREEAM® Excellent | BBC Renovation Label
Related